Site icon Gråsten Avis

Nybøl Mølle bliver sat fint i stand

Nybøl Mølle undergår i øjeblikket en gennemgribende restaurering, så det historiske vingesus er endnu mere markant på bakkedraget i landskabet.

Nybøl Mølle bliver sat fint i stand

Nybøl Mølle undergår i øjeblikket en større restaurering. 

Som det første er møllen blevet forsynet med en ny gangbro. I løbet af året får møllen nye vinger. Sidebygningen bliver forsynet med et nyt gulv, og murværket på sidebygningen bliver renoveret. Det er Møllebygger Petersen, Avnbøl – alias Morten Anker Petersen – der står for restaureringen.

“Vi er heldige at have en møllebygger i baghaven,” siger møllens ejer Hans Christian Lind.

Prisen for en så gennemgribende restaurering af en gammel mølle ligger på den anden side af de to millioner kroner. Her er A.P. Møller Fonden, Realdania, Augustinus Fonden og Slots- og Kulturstyrelsen trådt til med velvillig pekuniær assistance. APOS renoverer murværket.

Vartegn

Nybøl Mølle er et vartegn i landskabet. Mange mennesker besøger gerne møllen, som er opført i sin nuværende form i 1879. Der har været mølledrift på bakkedraget ved Nybøl siden 1600-tallet. 

H.C. Lind og ikke mindst hustruen Jette Lind investerer megen tid og energi i møllen, som ligger i tilknytning til deres private beboelse. De overtog møllen fra hans forældre, som erhvervede den i 1958.

“Vi har 200-300 besøgende om året. I øjeblikket er det nødvendigt at lave aftaler på forhånd, da vi ikke kan have faste åbningstider på grund af restaureringsarbejdet. Her kommer ikke mindst pensionistklubber, motorcykelklubber og historiske foreninger,” siger H.C. Lind, der vil lave en “åben mølle dag”, når Nybøl Mølle er færdigrestaureret.

Den har ikke været i brug som mølle siden 1955, men tjener udelukkende som et markant mindesmærke i Nybøl. 100 soldater fra Oksbøl har lige været på besøg som del af gruppen 1. Artilleriafdeling, Nybølbatteriet, der selvsagt har en særlig reference til Nybøl Mølle.

Egentlig opfatter folket på Nybøl Mølle ikke vartegnet som lillebror til det mere kendte Dybbøl Mølle, som beviseligt trækker flere turister til.

“Mange kommer til Nybøl Mølle for at tage bryllupsbilleder, fordi de har taget fejl af Nybøl og Dybbøl. Når de har været i Dybbøl, kommer de som regel tilbage igen, fordi de alligevel gerne vil have taget billedet her. Vores mølle er mere formfuldent og autentisk,” fortæller 70-årige H.C. Lind.

Arvefølgen på Nybø Mølle er endnu ikke afklaret

“Vi ser fortrøstningsfuldt på sagen,” lyder det lovende svar fra den nuværende ejer. ■

H.C Linds forældre overtog Nybøl Mølle i 1958, og det føler han sig arveligt forpligtet af, så han og hustruen Jette Lind har været ude at søge fonde om et par millioner til en gennemgribende renovering af Nybøls vartegn.

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 1. august 2024

Skrevet af

Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.

Exit mobile version