Bjarne Ebbesen har været forstander på Gråsten Landbrugsskole i seks år – det er en livsstil at leve på sin arbejdsplads.

Bjarne Ebbesen runder skarpt hjørne

Forstander på Gråsten Landbrugsskole, Bjarne Ebbesen, fylder tirsdag 15. november 60 år. 

Han stammer fra Skær­bæk. Hustruen Henriette er fra Nord­jylland. De har været forstanderpar i Gråsten siden 2016. Inden da var de forstanderpar på Sunde­ved Efter­skole i 16 år.

“Det der med ikke at adskille arbejde og fritid og at møde eleverne efter skoletid er en livsstil. Vi synes, det er et spændende og alsidigt job. Vi kan godt lide at være med til at præge de unge mennesker,” fortæller forstanderen, der er uddannet landmand og landbrugstekniker.

Indtil han var 25 år, var han af den overbevisning, at han selv skulle være landmand. Det lå lige for at drive familiens gård i Skær­bæk videre. Sådan kom det ikke til at gå.

“Henriette og jeg har begge været på højskole og blev bidt af at undervise. Vi går begge meget op i idræt og gymnastik,” fortæller Bjarne Ebbesen, der sammen med hustruen har opfostret fire drenge, der i dag er i alderen 21-29 år.

En aftjener værnepligt, en er pædagog, en økonom og den ældste er gået landbrugsvejen. Hvad det fører til, ved ingen endnu. Måske bliver han skoleforstander. 

230 elever

Gråsten Landbrugsskole har 230 elever. Den tilhørende landbrugsdrift er på 200 køer, 350 søer og 240 hektar jord.

“De sidste to år har vi haft 25 procent flere elever, som vi er ved at skaffe fast plads til. Det er en stor glæde, der fortsat er sådan en interesse for erhvervet.

Det er langt fra alle, der i dag bliver gårdmænd. De kan have mange forskellige løbebaner som Bjarne Ebbesen. Da han og Henriette havde afsluttet deres uddannelse i Odense – hun læste idræt og historie på universitetet – blev han ansat som lærer på Gråsten Landbrugs­skole, mens Henriette fik arbejde på Røns­hoved Højskole. De to ældste børn er født, mens de boede i Gråsten i første omgang.

“Vi er aldrig blevet trætte af at leve på arbejdspladsen. Børnene siger også, de har været glade for barndommen på en kostskole. Vi er med til at give de unge elever dannelse og retning i livet. Forholdene har ændret sig meget med de digitale medier. De har gjort tingene mere flygtige, fordi man hurtigt zapper videre til noget andet, hvis det bliver for kedeligt. Eleverne spørger nogle gange, hvorfor de skal lære nogle ting, når de bare kan google det. Til det er der ikke andet at sige, end at det også er vigtigt at have en basisviden. Det handler meget om, hvordan man er sammen med andre mennesker. Mange får deres nyheder på Facebook. Det er vigtigt at gøre dem klart, at ikke alt, hvad man læser der, står til troende,” fortæller en forstander, der kan tale med om, de såkaldte sociale medier også gør de unge meget sårbare.

Han og Henriette kan godt lide at sidde og tale med eleverne over aftensmaden. De er sammen med eleverne som de plejer – fødselsdag eller ej. 

“Vi bliver ved, så længe vi fortsat synes, det er spændende og sjovt. Vi har ingen planer om andet. Jeg er af den overbevisning, at sådan ser Henriette også på det. Alt andet ville forbavse mig meget.” ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.